Wetenschap

Wetenschap doet onderzoek naar effecten Ganoderma Lucidum

Ook de moderne wetenschap onderzoekt steeds meer de positieve effecten van de Ganoderma paddenstoel op de gezondheid. Duizenden jaren oud - opnieuw ontdekt. Zowel in Aziatische  landen als in het Westen vindt pas sinds tientallen jaren toenemend onderzoek plaats naar de werking en samenstelling van de Ganoderma Lucidum. Dit gebeurt in laboratoria op universiteiten, maar ook door de industrie zelf. In de farmaceutische wereld wil men altijd graag exact weten welke stoffen in medicijnen nu precies zorgen voor de beoogde werkzaamheid. In de holistische Chinese natuurlijke geneeskunde is dat nooit van belang geweest. Men 'wist' en dat was voldoende. Gezien het feit, dat Ganoderma Lucidum wel eens heel belangrijk zou kunnen worden - óók voor het gebruik in 'gangbare' westerse medicijnen, is men nu hard bezig om te verklaren en wetenschappelijk vast te leggen welke verschillende stoffen precies in de Ganoderma Lucidum voorkomen en welke werking ze hebben. Zó hoopt men in de farmaceutisch wereld aanknopingspunten te vinden voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen.

 

Beetje technisch: over de farmacologische werking

De organische Ganoderma Lucidum paddenstoel, zijn ondergrondse schimmeldraden (mycelium) en de sporen, waarmee hij zich voortplant, bevatten meer dan 200 verschillende stoffen o.a. steroiden, lactonen, alkaloiden, polysacchariden en triterpenen. Deze laatsten komen vooral in hoge concentratie voor in de Sporen.

 • de water-oplosbare polysacchariden tonen anti-kanker activiteit en stimulering van het immuunsysteem.
 • de minstens 100 verschillende alcohol-oplosbare triterpenen tonen adaptogene*),bloeddruk-verlagende (antihypertensieve) en anti-allergische eigenschappen.
  • Dit betreft o.a. lanostane-achtige triterpenoiden zoals 'ganoderic, ganoderenic, lucidenic, en ganolucidic acids'.

*) adaptogeen = een natuurproduct dat de weerstand van lichaam en geest vergroot bij wisselende omstandigheden, zoals trauma, angst en lichamelijke vermoeidheid.

 

Ganoderma Lucidum in de wetenschappelijke literatuur

De vroegere publicaties over Ganoderma Lucidum van voor 1980 verschenen vooral in Oosterse tijdschriften en medische vakbladen. Deze waren in de Chinese of Japanse taal en daarom niet erg toegankelijk voor westerse artsen, wetenschappers en onderzoekers. Maar vanaf 1980 verschijnen er steeds vaker publicaties in het Engels in vooraanstaande westerse tijdschriften en medische databases. Zo kan de groeiende kennis, die door de wetenschap over Ganoderma Lucidum wordt opgedaan, eindelijk gedeeld worden met iedereen die er belangstelling voor heeft.

De moderne wetenschap richt zijn onderzoek nu vooral op:

 

Polysacchariden

 • versterking van het immuunsysteem van het lichaam
 • voor een stabiele bloedsuikerspiegel en verbeterde alvleesklier functies
 • anti-aging: bescherming tegen degeneratie van de huidcellen door verwijdering van dode huidcellen, waardoor de structuur en elasticiteit van de huid verbetert
 • biedt weerstand tegen de vernietiging van gezonde cellen in het lichaam
 • elimineert opgehoopte gifstoffen en voert deze af

 

Organisch Germanium

 • verhoogt de zuurstof in het bloed, waardoor een betere bloedcirculatie
 • vermindert vermoeidheid en verhoogt de vitaliteit
 • versterkt het immuunsysteem
 • verhoogt het metabolisme
 • bevat een overvloed aan antioxidanten die weerstand bieden tegen schadelijke vrije radicalen. Vrije radicalen zijn een belangrijke oorzaak van cel-degeneratie, kanker en veroudering.
 • helpt het natuurlijke vermogen van ons lichaam om gezonde cellen te behouden en te herstellen

 

Adenosine

 • vermindert cholesterol en lichaamsvet
 • helpt bij het vrijmaken van vetafzetsels in de aderen
 • ondersteunt de leverfunctie
 • balanceert de stofwisseling en verhoogt de energie
 • voorkomt fragmentatie van bloedplaatjes die verstoppingen kunnen veroorzaken in de bloedsomloop

 

Triterpenoide

 • versterkt en verbetert de spijsvertering
 • remt allergieën
 • verlicht sinus congestie en helpt bij ademhalingsproblemen
 • vermindert cholesterol en vet

 

Ganoderic Essence

 • verjongt weefsels en cellen van het lichaam
 • verbetert de werking van alle functies van het lichaam
 • helpt om jeugdigheid te behouden en draagt ​​bij aan verbeterde vitaliteit
 • helpt bij huidaandoeningen en verfraait de huid
 • is effectief bij de genezing van externe problemen zoals schaafwonden, huidwonden, psoriasis, insectenbeten, steken, zonnebrand, zweren in de mond en uitwendige bloedingen

 

Cardiovasculaire Voordelen

Studies tonen aan, dat Ganoderma Lucidum de samenklontering van bloedplaatjes remmen en de bloeddruk verlagen. Bij studies onder mensen met een hoge bloeddruk bleek, dat de bloeddruk na een gebruik gedurende twee weken van een Ganoderma Lucidum-suppletie significant was verminderd.

 

Voordelen voor het immuunsysteem

Ganoderma Lucidum wordt vaak voorgeschreven door artsen ter ondersteuning van het immuunsysteem gedurende een langere periode. Er zijn studies uitgevoerd, waarbij patiënten met gevorderde tumoren gedurende dertig dagen Ganoderma Lucidum gebruikten. Onderzoekers vonden een sterk immuun-modulerende effect. Dit bleek uit de toename van T-lymfocyten en uit vermindering van de CD8 aantallen. Patiënten rapporteerden ook minder bijwerkingen als gevolg van chemotherapie of bestraling en meldden sneller herstel na een operatie.

 

Bloedsuikerspiegel

De wetenschap heeft aangetoond dat Ganoderma Lucidum een ​​verlagend effect heeft op de bloedsuikerspiegel. Dit is vooral te danken aan de polysacchariden genoemd Ganoderans A, B en C. Het blijkt dat er drie belangrijke mechanismen zorgen voor dit hypoglykemische effect. O.a. het vermogen van Ganoderma Lucidum om plasma insulinespiegels te verhogen, de aanmaak van glucose te stabiliseren en het levermetabolisme voor de verwerking van glucose te verbeteren.

 

Ontstekingsremmende effecten

Studies hebben aangetoond dat warm-water extracten van Ganoderma Lucidum ontstekingswerende effecten hebben.

 

Bescherming van de lever

Ganoderma Lucidum wordt vaak gebruikt voor zijn lever-beschermende werking

 

Oxygenatie (hoogteziekte)

Een van de unieke toepassingen van Ganoderma Lucidum blijkt bij hoogteziekte. Deze neemt af omdat er  meer zuurstof in het bloed aanwezig is. Dit werd bestudeerd onder een groep bergbeklimmers die  17.000 voet klommen met minimale reactie  voor het lichaam.

 

Publicaties van wetenschappelijke onderzoeken

Op de onafhankelijke (Engelstalige) site www.pubmed.com worden officiële wetenschappelijke onderzoeken gepubliceerd. Zoek op 'Ganoderma Lucidum', 'Reishi' of 'Lingzhi' en je zult duizenden resultaten vinden.

 

'Google'

Wij nodigen je verder uit om zelf ook eens op zoek te gaan naar meer informatie over de geweldige geneeskrachtige eigenschappen van Ganoderma Lucidum. Google dit woord (of Reishi of Lingzhi) en je vindt echt miljoenen pagina's met informatie.

 

Ganoderma Lucidum en wetenschap